Vihreät – Uuden maaseutuajattelun edelläkävijät

Tänään oli hienoa lukea uutisista, että keskimäärin suomalaiset ovat Vihreiden kanssa samaa mieltä maaseudun kehittämisestä. Sitran teettämän barometrin mukaan ”suomalaisten maaseutuympäristöön liittämät merkitykset ja toiveet vihreästä taloudesta ovat nostaneet Vihreät toiseksi vahvaksi ”maaseutu-puolueeksi” Keskustan rinnalle”. Otsikossa Vihreät mainitaan maaseutuajattelun edelläkävijöiksi.

Ensiksin, tämä on yksi osoitus siitä, että Vihreiden ajama linja ei ole marginaalissa olevien ituhippien puuhastelua vaan me olemme valtaväestön kanssa samaa mieltä. Itse olen saanut kohdata aika paljon ennakkoluuloja Vihreiden äärimmäisyyksiin menevästä piiperryksestä. Tämä ei siis pidä paikkaansa. Vihreät eivät myöskään ole sulkemassa maaseutuja, kuten jotkut väittävät.

Toiseksi, tämä tietysti tuo Vihreille paineita. Maaseutujen kehitykseen kohdistuu merkittäviä odotuksia. Vihreiden tulee varmistaa, että näille odotuksille saadaan vastinetta. Vihreiden maaseutupolitiikka ei saa olla pelkästään puhetta ja paperia. Eikä varmasti olekaan.

Vihreiden vuonna 2008 julkaisemassa maaseutuohjelmassa on kahdeksan kärkeä, joista itse nostaisin tärkeimpinä kolme:

1. Puhdas ympäristö on maaseudun vetovoimatekijä, josta on pidettävä huolta
2. Kehitys tapahtuu kylissä – kylätoiminta on lähidemokratiaa!
3. Maaseutu tarvitsee monimuotoista pienyrittäjyyttä

Maaseutuohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä.