Investointi Kasurilantien kiertoliittymän taideteokseen on perusteltua

Kasurilantien kiertoliittymään tuleva taideteos ja valinnan tehnyt valintaryhmä on saanut osakseen kohtuutonta arvostelua. On haukuttu itse teosta ja sen viestiin on liitetty aivan erikoisia oletuksia. Valintaryhmää on syytetty jopa korruptiosta. Valintaryhmä koostui suurelta osin alan asiantuntijoista ja heillä oli varmasti perusteet valittuun teokseen.

Itse pidän valittua teosta hauskana. Vaikka en ole taiteen tuntija, pidän tärkeänä, että myös Siilinjärvellä on julkista taidetta. Taiteella on itseisarvonsa mutta on siitä myös hyötyä. Taiteella on tutkitusti positiivisia vaikutuksia mm. hyvinvointiin ja terveyteen mutta myös talouteen. Taide nostaa alueen imagoa ja luo identiteettiä. Siilinjärven keskusta on mielletty varsin tylsännäköiseksi. Uusi taideteos piristää osaltaan ympäristöä varmasti.

Luonnollisesti myös teoksen kustannukset herättävät arvostelua. Siilinjärvi käyttää kulttuuriin hävyttömän vähän rahaa. Kuntaliiton aineiston mukaan kustannukset musiikkiin, museoihin ja näyttelyihin sekä muuhun kulttuuritoimintaan ovat yhteensä 13 €/asukas. Lapinlahden kustannukset ovat 25 €/asukas, Varkaudessa 33 €/asukas, Iisalmessa 34 €/asukas ja Kuopiossa 92 €/asukas. Julkisia taideteoksia Siilinjärven kunta hankkii hyvin harvoin. On totta, että 50 000 euroa on kohtuullisen suuri summa mutta silti se on vain reilut pari euroa per asukas. Eikä taiteeseen ja kulttuurin käytetty raha mene hukkaan.

Minusta on tervetullutta, että Siilinjärvelläkin panostetaan kulttuuriin edes toisinaan. Annan täyden tukeni valintaryhmälle. Taidetta ei tarvitse ymmärtää eikä kaikkien siitä tarvitse edes pitää. Siitä huolimatta se on meille tärkeää ja hyödyllistä.